Όλα όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξύ

Όλα όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξύ

Όλα όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξύ

Ο ορός υαλουρονικού οξέος έχει κερδίσει μια μόνιμη θέση σε πολλές ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας και για φαινομενικά καλό λόγο μιας και δεν υστερεί σε τίποτα όσον αφορά την ενυδάτωση του δέρματος.

Τι ακριβώς είναι όμως το υαλουρονικό οξύ και πώς λειτουργεί;

Εδώ, οι ειδικοί αποκαλύπτουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένων των σωστών (και λανθασμένων) τρόπων εφαρμογής ορών και κρέμων υαλουρονικού οξέος και των προϊόντων που αξιοποιούν καλύτερα τις ενυδατικές του δυνάμεις.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;
Είναι ένα μόριο σακχάρου και ένα φυσικό υγραντικό. Είναι ανώτερο όσον αφορά την ικανότητά του να αντλεί νερό και να το συγκρατεί στο δέρμα. «Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει στο δέρμα και τις αρθρώσεις μας και μειώνεται καθώς γερνάμε», εξηγεί η γιατρός αισθητικής Dr Barbara Sturm. Αυτό εξηγεί την τάση του δέρματος προς την ξηρότητα καθώς μεγαλώνουμε. Αν και το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) έχει «οξύ» στο όνομά του, δεν έχει καμία από τις απολεπιστικές ιδιότητες που σχετίζονται με άλλα καλλυντικά οξέα.

Πώς λειτουργεί το υαλουρονικό οξύ;
Λειτουργεί έτσι ώστε να συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα χάρη στην ικανότητά του να συγκρατεί νερό (ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να χωρέσει έξι λίτρα H2O). Γι αυτό, υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με την πραγματική αξία που έχει το HA για την ενυδάτωση του δέρματος. Οι σκεπτικιστές στοιχηματίζουν ότι τα μόρια HA στα προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι πολύ μεγάλα για να διεισδύσουν στο χόριο και ότι πρέπει να χορηγηθούν στο δέρμα (μέσω μιας θεραπείας όπως το microneedling ή η μεσοθεραπεία) για να είναι πραγματικά ωφέλιμο. Η Dr Frances Prenna Jones είναι υπέρμαχος της επιλογής μεσοθεραπείας. «Ορισμένες θεραπείες προσώπου χρησιμοποιούν κύματα υπερήχων για να βοηθήσουν την απορρόφηση του ΗΑ, αλλά η βέλτιστη διείσδυση επιτυγχάνεται με την απευθείας έγχυση στο χόριο», λέει.

Ποια είναι τα οφέλη του υαλουρονικού οξέος;
Αξίζει να έχετε κατά νου ότι το δέρμα έχει σχεδιαστεί για να κρατά έξω τις εξωτερικές ουσίες: συμπεριλαμβανομένης και της περιποίησης του δέρματος. Έτσι, κανένας ορός υαλουρονικού οξέος δεν μπορεί να λειτουργήσει στα «βαθύτερα επίπεδα του δέρματος». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέση στη ρουτίνα σας για ένα καλό προϊόν υαλουρονικού. Ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει το προϊόν ΥΑ που διαθέτετε, “είναι σημαντικό μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς, επειδή ακόμη και η δέσμευση του νερού στην επιφάνεια του δέρματος το διατηρεί υγρό και φρέσκο”.

Η βελτίωση της περιεκτικότητας σε νερό στο δέρμα ενισχύει τον φραγμό του, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και (προσωρινά) γεμίζει τις λεπτές γραμμές. «Βοηθά επίσης στην αποκατάσταση της φλεγμονής, της βλάβης και του περιβαλλοντικού στρες».

→ “Το άμεσο καλλυντικό αποτέλεσμα είναι επίσης εκπληκτικό – δημιουργεί μία υπέροχη βάση μακιγιάζ.”

Το Υαλουρονικό οξύ στην αρχική του κατάσταση και στο μοριακό του βάρος δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο ερεθισμού (αν και θα πρέπει, φυσικά, να εξετάσετε τον τρόπο σύνθεσης του προϊόντος σας και τα άλλα συστατικά που περιέχει).

Είναι όλα τα υαλουρονικά οξέα όμοια;
Στην αρχική του κατάσταση, ένα μόριο ΥΟ είναι πολύ μεγάλο για να διεισδύσει στην κεράτινη στιβάδα (το εξώτατο στρώμα του δέρματος), γι’ αυτό οι καλύτεροι οροί υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνικές σκευασμάτων για να ανακόψουν το αρχικό μόριο σε παράγωγα μικρότερης αλυσίδας που μπορούν να διεισδύσουν σε ορισμένο βαθμό. Με απλά λόγια, το χαμηλού βάρους (μικρής αλυσίδας) ΥΟ είναι μικρότερο και επομένως διεισδύει στο δέρμα σε βαθύτερο επίπεδο, ενώ τα υψηλού βάρους (μακράς αλυσίδας) μόρια ΥΟ είναι καλά για την ενυδάτωση της επιφάνειας του δέρματος. Ένα προϊόν με πολλά βάρη θα λειτουργήσει σε πολλαπλά στρώματα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το υαλουρονικό οξύ.
Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να ακούγεται σαν ένας μοναδικός ήρωας περιποίησης δέρματος, αλλά η σωστή αξιοποίησή του είναι λίγο πιο περίπλοκη. Σκεφτείτε το μόριο ΥΟ ως ένα σφουγγάρι. ικανό να συγκρατεί πάνω από 1000 φορές το βάρος του σε νερό, απορροφά την υγρασία από οπουδήποτε είναι δυνατό. Σε ένα πολύ υγρό περιβάλλον, το ΥΟ θα τραβήξει την υγρασία από τον αέρα – αλλά όταν το περιβάλλον σας δεν έχει υγρασία, θα αναζητήσει αυτή την υγρασία από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, τραβώντας την στα ανώτερα στρώματα (όπου βρίσκεται το προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας σας). Εάν δεν έχετε «σφραγίσει» αυτό το προϊόν περιποίησης, η υγρασία που τραβάει το ΥΟ σας θα εξατμιστεί στη συνέχεια, αφήνοντας το δέρμα σας πιο διψασμένο από ό,τι πριν.

Η λύση;

Εφαρμόστε το ΥΟ σας σε βρεγμένο δέρμα καθώς αυτό θα εξασφαλίσει πως υπάρχει αρκετό νερό για να απορροφηθεί.

Επόμενο βήμα:

Σφραγίζετε πάντα στον ορό στο δέρμα σας! Χρησιμοποιώντας μια ενυδατική κρέμα ή λάδι πάνω από ένα ενυδατικό προϊόν ΥΟ, διασφαλίζοντας ότι όλη η ενυδάτωση παραμένει μέσα στο δέρμα, αντί να διαφεύγει στον αέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *