Με ενοχλούν τα γόνατά μου. Τι να κάνω;

Με ενοχλούν τα γόνατά μου. Τι να κάνω;

Με ενοχλούν τα γόνατά μου. Τι να κάνω;

Με ενοχλούν τα γόνατά μου. Τι να κάνω;

Σε ανθρώπους με ενοχλήματα στα γόνατα, το πρώτο και πιο χαρακτηριστικό τους ενόχλημα είναι ο πόνος στα δύο ή στο ένα γόνατο όταν κατεβαίνουν κάποια σκάλα, όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία. Όχι όταν ανεβαίνουν.

Προοδευτικά ο πόνος γίνεται πιο έντονος και παρουσιάζεται ένα άλλο χαρακτηριστικό είδος πόνου που είναι ο πόνος του γόνατος στο ξεκίνημα μιας κίνησης μετά από ακινησία.

Δηλαδή αφού καθίσει κάποιος κάπου και ξεκουραστεί για κάποιο χρονικό διάστημα από 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα, πάει να σηκωθεί να περπατήσει και το γόνατό του για τα πρώτα 5-10 βήματα αρνείται να τον ακολουθήσει, πονά πολύ και είναι μαγκωμένο. Μετά σιγά σιγά ελευθερώνεται και ο ασθενής μετά από κάποιο διάστημα περπατά ελεύθερα.

Στη συνέχεια και όσο η νόσος επιδεινώνεται, η εξέλιξή της προκαλεί κρίσεις αρθρίτιδας που ακολουθούνται από μεσοδιαστήματα ηρεμία.

Οι κρίσεις χαρακτηρίζονται από πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Διαρκούν στα αρχικά στάδια της νόσου για 15-30 ημέρες και ύστερα περνούν μετά από την κατάλληλη αγωγή. Θα επαναληφθούν όταν ο ασθενής κουράσει ή τραυματίσει το γόνατό του ή αυξήσει το βάρος του σώματός του. Σε προχωρημένη νόσο ο ασθενής αισθάνεται όταν περπατά σαν να τρίζει το γόνατό του και καμιά φορά μπορεί να ακούσει και κάποια τριξίματα.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πρώτων ενοχλήσεων είναι πολύ σημαντική.

Εκτός από τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο χρόνο (διαφορετικά προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία) υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για τις καταστάσεις αυτές.

Το πιο εξελιγμένο στην έρευνα και με δική του πατέντα είναι το Syalox 300 Plus με ελβετικό υαλουρονικό οξύ υψηλής καθαρότητας, κατά πολύ μεγαλύτερης ποσότητας από ότι κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα και με μποσβέλλ