Βρείτε απαντήσεις στις πιο σύνηθες ερωτήσεις που μας κάνουν σχετικά με τα συπληρώματα διατροφής & βιταμίνες. Οδηγίες χρήσης, πιθανές παρενέργειες, σχετική νομοθεσία & πολλά άλλα!
Τα συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, βότανα, ένζυμα, αμινοξέα ή άλλα διαιτητικά συστατικά. Παίρνετε αυτά τα προϊόντα από το στόμα σε χάπι, κάψουλα, δισκία ή υγρή μορφή για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας.
Τα συμπληρώματα διατίθενται προς πώληση χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο της περιοχής σας ή στο διαδίκτυο χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε προϊόν, επειδή ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα που ήδη παίρνετε.
Ειδικά ορισμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί να δυσκολεύονται να επιτύχουν τις συνιστώμενες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών μόνο μέσω της διατροφής. Αυτά περιλαμβάνουν μικρά παιδιά και έφηβους, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ηλικιωμένους περιορισμένους στο σπίτι ή ιδρυματοποιημένους ηλικιωμένους, καπνιστές, βαρείς πότες και οποιονδήποτε ακολουθεί περιοριστική διατροφή, όπως βίγκαν, χορτοφάγοι και άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Υπό την προϋπόθεση ότι τα συμπληρώματα λαμβάνονται στις ποσότητες που συνιστώνται στη συσκευασία από τον κατασκευαστή ή τον πωλητή λιανικής και δεν γίνεται υπέρβαση των ασφαλών ανώτερων επιπέδων με το συνδυασμό πολλών διαφορετικών συμπληρωμάτων, τότε είναι πολύ απίθανο τα συμπληρώματα να προκαλέσουν οποιαδήποτε περενέργεια.
Καθώς τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά από τους ενήλικες, διατίθενται συμπληρώματα διατροφής που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά το εύρος ηλικίας για το οποίο είναι κατάλληλο το προϊόν. Τα προϊόντα για ενήλικες έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά, για παράδειγμα ο σίδηρος είναι επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά εάν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων συνήθως δεν θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ευεργετικός, για παράδειγμα η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στο έντερο για την απορρόφηση διαφορετικών μετάλλων και μια μεγάλη δόση ενός μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ενός άλλου. Επομένως, ένα πολυβιταμινούχο ή/και μεταλλικό προϊόν είναι το καλύτερο για ολική συμπλήρωση, επειδή έχει σχεδιαστεί για να παρέχει θρεπτικά συστατικά στη σωστή ισορροπία.